2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Sužinota-Mėlynės.

Labas,

2011.01.12 sužinota apie: tinginius balandėlius, baltarusiskus naujus metus, dovanojamus gvaizdikus, keistus kolegas....bet sįkart  sužinokim apie Mėlynes.Už sužinojimą padėkot norėčiau savo "ekologiskai" draugei Ligitai, kuriai be sio sužinojimo galima priskirti ir dar keletą žinojimų, tokių kaip: soda-geras ploviklis, lūpų balzamas gali būti pagaminamas namie, aliejus-puikiai tinka kūno priežiūrai ir vėl būtų galima tęst iki begalybės:), bet grįskim prie uogų..

Mėlynės tai -erikinių šeimos miškų ir pelkių uogakrūmis, vedantis mėlynas sultingasrūgštokas uogas (Vaccinium myrtillus); jo uoga.
Liaudiški pavadinimai: mėlynuogė, nemuogė, šilojėliai, treškė, vaivorai
Mėlynė – daugiametis, nedidelis, 30-50 cm aukščio, miškų puskrūmis su žaliomis, briaunotomis šakelėmis. Lapai kiaušiniški, pliki, kraštuose smulkiai dantyti, numetami kiekvienais metais. Gegužės-birželio mėn. lapų pažastyse išauga pavieniai žalsvai rausvi žiedai. Vaisiai sunoksta birželio pabaigoje ar liepą. Vaisius – visiems gerai pažįstama, sultinga, melsvai juoda uoga.
Vaistinė žaliava. Renkami mėlynių vaisiai (Myrtilli fructus; ankstesnis:Fructus Myrtilli) ir mėlynių lapai (Myrtilli folium; ankstesnis: Folium Myrtilli).
Mėlynės uogos skinamos rankomis, kai yra gerai sunokusios. Vaisiai perrenkami, išmetamos priemaišos (lapai, vaiskočiai, nesunokusios uogos), pavėsyje apvytinami ir tuomet džiovinami džiovykloje ne aukštesnėje 60 °C temperatūroje. Išdžiovintos uogos labai raukšlėtos, silpno kvapo, rūgščiai saldaus skonio.
Mėlynių lapai skinami prieš augalui žydint ar žydėjimo pradžioje – gegužės-liepos mėn. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje.
Mėlynių uogos - tai vitamininga žaliava, kuri sustiprina regėjimo aštrumą, mažina akių nuovargį. Džiovintų uogų užpilas geriamas nuo viduriamo (ypač tinka vaikams), esant skrandžio (kai mažas rūgštingumas) ar žarnyno uždegimams, taip pat juo ar šviežiomis sultimis skalaujama burnos ertmė ir gerklė esant gleivinių uždegimams, ant nudegusių vietų, opų dedami kompresai, daromi pavilgai. Nuo viduriavimų gali būti vartojamos ir šviežios uogos, kadangi sutraukiantį veikimą lemia kaupiamos rauginės medžiagos.
Mėlynių lapai įeina į vaistažolių mišinių nuo cukraligės sudėtį. Lapų užpilu skalaujama burna, gerklė esant gleivinės uždegimui.
Liaudies medicina mėlynėmis gydo mažakraujystę, tulžies pūslės, inkstų ir šlapimo pūslės akmenligę, skrandžio ir žarnyno uždegimus, cukraligę.

Galiu drąsiai pasakyti mano sužinojimas buvo naujas, žinojau kas ta mėlynė, bet kad ji naudinga, o ne tik mėlyna skani uoga, is kurios pagaminami skanūs  virtinukai arba skaniai valgoma su pienu:). Taigi As už pilną miską mėlynių ir už jų naudą ir svarbiausią už sužnojimą apie jas:)
Ir dar padėka Ligitai ne tik už sužinojimą, bet ir už tuos maiselius su mėlynių lapais.
Ačiū, einu puodelio mėlynių arbatos;)
 Iki kitų sužinojimų.

L

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą